Hatha jóga

(csoportos és egyéni óra)

A jóga egy ősi tanrendszer, ami minden nagy kultúrkörben jelen volt. Létezése 5-10 ezer évre vezethető vissza. Európában a történelem viharai elpusztították ezeket a magasrendű tanításokat. India a Föld egyetlen olyan része, ahol sok ezer éve egy folyamatos magasrendű kultúra áll fenn. A jóga a belső lényünkkel való egység megtapasztalását jelenti, „az elme gondolathullámain való uralkodás”-t. A jóga nem elméleti, hanem egy megfigyelésen alapuló tapasztalati rendszer, nincs benne olyan dolog, aminek a hatásáról ne győződtek volna meg a sok ezer év alatt. Átélésen alapul, nem lehet intellektuálisan megérteni, csak gyakorláson és tapasztalaton keresztül válik élő tudássá. A helyes életmód tudománya, ezért ajánlatos a mindennapi életbe beépíteni. Az emberi lét, a személyiség, minden aspektusára hat: a fizikaitól, a vitális, a mentális, a lelki és érzelmi jellegen át, egészen a spirituális szemléletig. Tartalmazza továbbá a helyes étrendet, tisztító, méregtelenítő gyakorlatokat, higiéniát. Orvos kutatók szerint a jóga azért sikeres, mert megteremti az egyensúlyt az idegrendszerben és endokrin rendszerben, amelyek közvetlenül hatnak a test más rendszereire és szerveire. Hétköznapi nyelven a jóga test, a tudat és az érzelmek egyensúlyba hozását, harmonikus összhangját jelenti. A hangsúly a tudatosságon van, ami ösztönzi a gyakorlót, hogy személyiségének minden aspektusát megismerje a jógán keresztül.

Mit végzünk az órán:

A jógagyakorlatokkal szisztematikusan átmozgatjuk a gerincoszlopot, ami segít megszabadulni a fájdalmaktól, erősíti a hátizmokat, javítja a tartást. Alkalmazom a Bene Máténál tanult gerincterápiát is az órákon, megelőzés és fájdalomcsökkentés céljából. Emellett az egész szervrendszerre hatást gyakorolunk, így az egyensúlyba kerül. Az órán segédeszközöket használunk, hogy mindenki könnyebben, precízebben tudja végrehajtani a gyakorlatokat. A végén relaxációval és légzőgyakorlatokkal fokozzuk a jóga jótékony hatásait. Nő a tudatososság, csökken a feszültség, erősödik az immunrendszer.

A kezdő jógaórákon ászanákat (testtartásokat) végzünk, pránajámát (légzőgyakorlatokat) és vezetett relaxációt gyakorolunk.

Az egyéni és kis csoportos órákon személyre szabott gyakorlatokat tanítok, amit utána otthon is lehet gyakorolni.

Relaxáció

A relaxációs módszerek arra irányulnak, hogy megszüntessék a fáradtságot, szorongás testi és lelki tüneteit. Tudatos ellazulást jelent, főleg az izmok ellazítására koncentrál, mivel a szorongás egyik tünete az izomfeszülés. A relaxációhoz hasonló, a jóga nidra, ami éber alvást jelent. Swami Satyananda Szaraszvati által ősi tantrikus technikákból kifejlesztett különleges mélyrelaxációs módszer, amelynek segítségével megvalósítható a teljes fizikai, mentális és érzelmi relaxáció. Rendszeres gyakorlásával nő a szellemi teljesítőképesség, javul a koncentráció és a memória. Hatásos és egyszerű, úgy tartják, egy 30 perc jóga nidrában töltött idő felér 4 óra alvással. A gyakorlat hatásait vizsgáló kutatások szerint a módszert több területen használják már sikerrel pl. alvászavar, oktatás, alkohol és drogfüggőség, stresszoldás, pszichoterápia, magas vérnyomás, stb. Az alvás és az ébrenléti állapot küszöbén kapcsolatba tudunk kerülni a tudatalatti és a tudattalan dimenziókkal, amelyek spontán módon a felszínre törnek.

A jóga nidra és a vele járó tudatállapot felhasználható:

– fizikai pihenésre,

– a tudatalatti programozására,

– a vizualizációs képesség fejlesztésére,

– információk szerzésére a tudatalattiból,

– elfelejtett karmikus élmények feldolgozására,

– magasabb tudatállapotok megtapasztalására,

– a memória javítására,

– ismeretek növelésére,

– a kreativitás fejlesztésére,

– stressz kezelésére,

– megbetegedések megelõzésére,

– a koncentrációs képesség javítására,

– a test és a szellem energiáinak harmonizálására,

– rossz szokásaink levetkõzésére.