Kundalini jóga

Mi is az a Kundalini jóga?

A kundalini jóga a tudatosság jógája, egy ősi tudomány, ami abban az értelemben más, mint a többi jóga, hogy, mint egy esernyő, átfedi és magában foglalja az összes jógairányzatot.

A jóga az ősi indiai nyelvből, a szanszkritből származik, és egyesülést jelent: az egyén saját tudatosságának egyesülését a végtelen tudatossággal. Célja ilyen értelemben ugyanaz, mint a hatha jógáé, növelni a tudatosságot, a különbség azonban abban áll, hogy mennyi ideig tart az út és milyen tapasztalatokat szerzel közben.

A kundalini a szankszkrit kundal szóból ered, amelynek jelentése a „kedves hajtincse”. Ennek a hajtincsnek a legombolyítása a kundalini ébredése, a kreatív lehetőség, amely minden emberben ott rejlik.

A kundalini tehát egy mindannyiunkban jelen lévő és megtalálható energia, ami a fizikai testben a gerincoszlopban helyezkedik el. A még felhasználatlan és kiaknázatlan energiákat ébresztjük fel és kezdjük el használni a gyakorlatokkal, testhelyzetekkel, légzésekkel, mantrákkal és meditációkkal. A gyakorlással a kundalini energia, mint egy kígyó elkezd felemelkedni a gerinc mentén és ettől úgy érzed magad, mintha újra élnél, sugárzol az élettől, energikussá, aktívvá válsz.

A kundalini jógát a teljesen hétköznapi embereknek szánták, azoknak, akiknek családjuk és munkájuk van. A gyakorlatok teljesen egyszerűek, bárki számára elvégezhetőek és nagyon gyorsan érezhető és megtapasztalható a jótékony hatásuk. A kundalini jóga edzi a testet, tisztítja és lecsendesíti az elmét és megvan az a képessége, hogy mindennapi gyakorlásával gyorsan megtapasztalhatod a benned rejlő képességeket, a rejtett erőtartalékokat és ezeket fel is tudod használni a mindennapi életed során, Ahogy Yogi Bhajan a kundalini jóga atyja közvetítette és megosztotta a nyugati világ embereivel: „Minden emberi lénynek veleszületett joga, hogy egészséges, boldog legyen, és teljes életet élhessen!”

Yogi Bhajan

Az i.e. V. század környékéről eredeztethető, hindu szent iratok, az Upanisádok is kitérnek a Kundalíni erőre, bár a szájhagyomány útján fennmaradt források még korábbira teszik az erről szóló híradásokat. A Kundalíni jóga titkos tudománya és gyakorlatai évezredeken át szálltak mesterről tanítványra, éppen ezért ezt az irányzatot nem tanították nyilvánosan. Yogi Bhajan elvetve a régi korok titkolózó hagyományát, megtörte a csendet. 1969-ben, 39 évesen érkezett az USA-ba, hogy tanítson és bemutassa a kundalini jógát. Később felesége és gyermekei is követték őt az Egyesült Államokba. Első előadását egy L.A.-i tornateremben tartotta. Akkor még egyetlen tanítványa sem volt, azonban mára már az általa alapított 3HO (Healthy, Happy, Holy Organization) szervezet a világ minden részén tart kundalini jóga tréningeket, meditációkat és tanítja az egészséges, boldog élet lehetőségeit.

Yogi Bhajan, PhD, összehasonlító vallástudományból, majd később kommunikáció pszichológiából szerzett doktori fokozatot. Később közgazdaságtanból is diplomázott. Több mint 30 könyv szerzője. Az egész világon nagy tiszteletnek örvendett egészen haláláig a Szíkh Vallás Nyugati Világ Vezetőjeként. Ebben a minőségében II. János Pál pápával találkozott és kiterjedt konzultációkat folytatott a Dalai Lámával illetve a Canterbury érsekkel a világbéke előremozdításának érdekében.

Kundalini jóga gyakorlás

„A Kundalini jóga foglalkozások testtartások, pranayamák, mantrák, zenék és meditációk dinamikus keverékéből vannak felépítve, amelyek megtanítják neked a lazítás, az öngyógyítás és a felemelkedés művészetét. A test és az elme kiegyensúlyozása lehetővé teszi, hogy megtapasztalhasd a lelked tisztaságát és szépségét. Nem szükséges korábbi jóga tapasztalat ahhoz, hogy már az első órán eredményeket érhess el.”(Yogi Bhajan)

Az órákat ráhangolódással; a bevezető mantrák zengetésével kezdjük, ezt követi a gerinc átmozgatását célzó gyakorlatsor, valamint bemelegítő, általános nyújtások, hogy felkészüljünk az alkalomra választott kriják (jógagyakorlat, vagyis ászanasorozat) gyakorlására, mely különböző test-, illetve érzelmi területekre fókuszálhatnak. A foglalkozásokat meditáció és mantra zengetése zárja. A kundalini jóga gyakorlatok túlmutatnak a fizikai test átmozgatásán; az intenzív légzéstechnikákkal egy nagyon finom tudatállapot-változást idéznek elő, melynek ugyanolyan lényeges elemei a meditáció és a mantrázás is.

A kundalini jóga egy rendkívül erőteljes és hatékony formája, Yogi Bhajan tanításai szerint, egy nagyszerű módja, hogy gyorsan újratöltsük és meggyógyítsuk testünket. Hogyan? Az ideg- és immunrendszer stimulálásával, miközben fejlesztjük erőnlétünket és rugalmasságunkat, összpontosítjuk az elmét és megnyitjuk a lelkünket. A hatás nem marad el és nagyon hamar megtapasztalható – megszabadulhatsz a gerincfájdalomtól, a stressztől, a depressziótól és az álmatlanságtól, csakúgy, mint súlyfeleslegedtől. A Kundalini jóga békét ígér az elmédnek. Bárki képes megcsinálni!

Kundalini jóga foglalkozások az aktuális órarendben a honlapon.